Élménybuborékok

Mindennapi történések, szórakoztató formában

A hercegnő és a béka

2010. január 17. 19:05 - Mióka*

A mese A békakirály című Grimm-klasszikuson alapul. Bizonyára mindenki tudja a lényegét: a gonosz boszorkány békává változtatja a herceget, majd megkéri a hercegnőt, hogy csókolja meg, mert így visszaváltozhat azzá, aki volt. A sztori cseppet máshogy alakul ebben a mesében. A történet a dzsesszkorszak, vagyis a húszas évek New Orleansában egy Tiana nevű fiatal lány (nem mellesleg az első afroamerikai Disney-hercegnő!), hogy teljesíthesse vágyát és megnyithassa saját éttermét, megcsókol egy gonosz vuduvarázsló által békává változtatott herceget – csakhogy nem a kétéltű változik vissza királyfivá, hanem a lány válik nyálkás békává…

Ezt a mesét nagyon beharangozták. Több kritikus 10-ből 10 pontot adott rá Azt hiszem én sokkal többet vártam el tőle, mint kellett volna. Valahogy kizökkentem a mesék világából. Bár a Hercules örök klasszikus a Hamupipőkével, Mulánnal és még több száz Walt Disney mesével együtt, és mind a kedvenceim közé tartozott, és tartozik még ma is.A mese egy hirtelen fordulattal kezdődött, amikor átalakult a hercegnő is békává a csók után. A visszaváltozáshoz el kellett jutniuk Odie mamához. Útjuk során számos vicces és jópofa állattal találkoztak, akik végig segítettek neki. A sztori csattanója érdekesen sikerült, váratlan fordulat után happy end.

Az első véleményem a film után negatív volt, bár ahogy most visszagondolok, majd amikor újra megnéztem itthon rájöttem a mese igazi értékére. A lényeg az örökös közhely, miszerint az álmainkat sosem szabad feladni. A szerelmi szál végigfut a sztorin, és az igaz szerelem mindent legyőz újra. Gyerekeknek biztos, hogy első osztályú mese. És persze azoknak is, akik néha szeretnek kilépni a kemény mindennapokból, és visszalépni a gyerekkorba pár óra erejéig. Aranyos mese, pár ütős poénnal. Ezt is a kihagyhatatlan kategóriába sorolnám. 

A mese előzetese:  https://www.youtube.com/watch?v=THHiuluTT9c

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása